Кой контролира нашумялата напоследък услуга "Drink and drive"? Отговорът е - почти никой. За тази дейност, оказва се, няма специален регистрационен режим - нито в КАТ, нито в Автомобилната администрация. Само добрата воля на собствениците на фирмите трябва да пази клиентите от неприятни нощни инциденти.

Фирмите от типа "Drink and drive", работят у нас от около 5  години. Услугата обаче става особено популярна в последната година. В София работят 5 компании, които предоставят шофьор, който да ви закара у дома с вашата кола, ако вие сте пил.

Средно по 40 курса на нощ прави един екип на "Drink and drive" компания в София. В НАП постъпват сигнали, че почти никой не издава касова бележка.

Обикновено един курс с шофьор на "Drink and drive" компания струва двойно колкото таксиметровата услуга за същото разстояние. Собствениците на фирмите твърдят, че шофьорите им са изрядни и нямат актове за пътни нарушения.  
Провинилите се шофьори пък спират да возят клиенти и карат само служебната придружаваща кола, докато не си върнат талона от КАТ, разказва Михаил Биков, собственик на "Drink and drive" фирма.

За момента клиентите трябва да се задоволят само с това- гаранциите на собствениците, че ежедневно проверяват книжка и талон и правят тестове за алкохол.  

В случай на катастрофа с наемния шофьор в крайна сметка плащате вие - чрез вашата Гражданска отговорност.  Бизнесът търси опция за застраховска "Професионална отговорност", но засега услугата не се предлага от застрахователните компании у нас.